غدیر

BLDC به نسبت موتورهای معمول، اندازه کوچکتری دارد که بزرگترین نکته مثبت برای یک زیردریایی خصوصا در اندازه غدیر محسوب می شود. در عین حال با داشتن اندازه کمتر، راندمان و نیروی بیشتری را تولید می کند.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، زیردریایی های کلاس غدیر را می توان اولین تجربه جدی نیروهای مسلح و صنایع دفاعی کشور در طراحی و ساخت زیردریایی به حساب آورد. غدیر یک زیردریایی کوچک و از نوع میدجت ها محسوب می شود اما در منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان یک شکارچی مخوف به حساب می آید. طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران برای محافظت از سواحل گسترده خود و مقابله مناسب با تهدیدات دریاپایه، نیازمندی بسیاری به زیردریایی دارد بخصوص که این مناطق از پرتنش ترین دریاهای دنیا در چند دهه گذشته بوده است. از طرفی سرمایه گذاری چند ده میلیارد دلاری کشورمان در زمینه نفت و گاز نیازمند آن است که امنیت در این دریا به نحو شایسته و مطمئنی از سوی ایران تضمین گردد.

خلیج فارس از جمله دریاهای کم عمق دنیا است که زیردریایی های بزرگ امکان حضور و تردد مطمئن و سریع در آن را ندارند و با توجه به محدودیت ابعاد زیردریایی در این دریا، به نظر می رسد زیرسطحی رده میدجت به عنوان بهترین گزینه برای عملیات در آن مطرح باشد.

بیشتر بخوانیم:

تجهیز زیردریایی غدیر به موشک کروز

الحاق ۲ فروند زیر دریایی کلاس غدیر به ناوگان نیروی دریایی ارتش

زیردریایی های کوچک کلاس غدیر نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز به دلیل طراحی خاص خود، به شکل بسیار مطلوبی برای منطقه خلیج فارس مناسب هستند و توانایی عملیاتی بالایی را در اختیار نیروی دریایی ارتش می گذارند. البته در طراحی این زیردریایی و برنامه های ارتقاء آن، شرایط اقلیمی دریای عمان نیز در نظر گرفته شده است.

خط تولید این زیردریایی در شهریور ماه 1385 افتتاح شده و جمع زیادی از رشته های دانشگاهی در طراحی و ساخت زیردریایی غدیر به کار گرفته شده اند که شامل مکانیک، الکترونیک، فیزیک، ناوبری، مخابرات، رایانه، تسلیحات، شیمی، اقیانوس شناسی، هیدرولیک و نیوماتیک بوده که حاصل فعالیت آنها سامانه های گوناگونی مانند سامانه هیدرولیک، سامانه هوای پرفشار، سامانه تقسیم آب، کنترل هیدرواستاتیک، تصفیه و تهویه هوا(جذب دی اکسیدکربن و تأمین اکسیژن)، سامانه خاموش کردن آتش، نجات خدمه و سامانه های تولید تولید توان شامل موتور دیزل برای سطح آب و موتور الکتریکی در زیر آب است.

زیردریایی ایرانی غدیر
زیردریایی ایرانی غدیر

غدیر برای آبهای خلیج فارس و دریای عمان طراحی شده و داری قابلیت بالا در غوص و صعود و مانور است؛ تنها در مدت 30 ثانیه از اسکله جدا شده و از این نظر توانایی بالایی در ورود به حالت عملیاتی دارد. این زیردریایی 29 متری که جابجایی آن 115 تن است قابلیت قرارگیری در بستر دریا را دارد و در این وضعیت سامانه های راداری توانایی ردگیری آن را ندارند .این زیرسطحی کاملا بومی که عرض بدنه آن حدود 2 متر و 75 سانتیمتر است قابلیت شلیک اژدر از دو مقر جلویی، رهاسازی انواع مین دریایی، حمل نیروهای تکاور و موشک های دوش پرتاب را داشته و امکانات لازم برای خروج نیروهای غواص در زیر آب برای اجرای عملیات در آن قرار داده شده است. اخیرا نیز اعلام شده که توانایی شلیک موشک کروز نیز برای این زیردریایی تعریف و عملیاتی شده است که اتفاق بزرگ و مهمی برای ارتقاء توان رزمی آن محسوب می شود.

موتورهای ؛ BLDCقلب جدید غدیر ایرانی

اما آنچه به آب اندازی 2 فروند از این زیردریایی را برجسته از موارد گذشته می کند، سخنان رییس سازمان صنایع دریایی است که درباره سیستم الکترونیکی جدید زیردریایی های غدیر صحبت کرده که حقیقتا یک گام رو به جلوی بسیار بلند و مهم برای نیروی دریایی کشورمان محسوب شده و تقریبا ایران را به اولین کشوری در جهان بدل می کند که در زیردریایی های خود به صورت عملیاتی از این فناوری استفاده می کند.

دریادار رستگاری رئیس سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح در خصوص سامانه رانش زیردریایی غدیر گفته است: "به فناوری تولید موتورهای BLDC رسیده ایم که این موتورها بدون جاروبک و ذغال هستند. " این موتورها همچنین در بخش اتوموبیل های برقی و هیبرید، سیستم‌های کنترل حرکت و بخش گرمایش و تهویه نیز کاربرد دارند.

نمونه کوچک از یک موتور BLDC با توان 40 کیلو وات
نمونه کوچک از یک موتور BLDC با توان 40 کیلو وات

موتورهای BLDC اصطلاحا ( Brushless DC motor ) نوعی از موتورهای سنکرون هستند.  این موضوع به این معنی است که میدان مغناطیسی در روتور و استاتور با یک فرکانس ایجاد می­ شوند. انواع الکترو موتور DC  بدون جاروبک دارای لغزش به آن مفهومی که در موتورهای القایی وجود دارد، نمی ­باشند. موتورهای BLDC در انواع تکفاز، دو فاز و سه فاز وجود دارند.

بخش پیشران از یک شناور زیر آبی بدون سرنشین با موتور BLDC
بخش پیشران از یک شناور زیر آبی بدون سرنشین با موتور BLDC

این موتورها به نسبت موتورهای الکترونیک معمول، از اندازه کوچکتری برخوردار هستند که بزرگ ترین نکته مثبت برای یک زیردریایی خصوصا در اندازه غدیر محسوب می شود. در عین حال این موتور با داشتن اندازه کمتر، راندمان و نیروی بیشتری را نیز تولید می کند و به دلیل نداشتن جاروبک از نمونه های معمول موتورهای الکترونیکی نیز کم صدا تر است. از دیگر مزایای این نوع از موتورها، نیاز بسیار کمتر به تعمیر و نگهداری است که زمان و هزینه های دوره تعمیر و اورهال را شدیدا کاهش می دهد. اگر طبق تعاریف خارجی، نقطه منفی این سامانه قیمت بالاتر آن به نسبت نمونه های قدیمی باشد، در مقابل مزایای این سیستم پیشرانه به صورت خاص و افزایش قابل توجه توان رزم زیر سطحی کشور آن هم در منطقه حساس خلیج فارس و تنگه هرمز مشخصا این هزینه قابل دفاع خواهد بود و صد البته با تولید انبوه، این رقم کاهش خواهد یافت.

نکته جالب دیگر درباره استفاده از این فناوری در زیردریایی غدیر این است که بررسی های مشرق نشان می دهد عملا ایران اولین کشوری است که به صورت عملیاتی در زیردریایی های دیزل الکترونیک از این فناوری بهره می برد. تنها در سال 2008 میلادی شرکت انگلیسی BMT Defence Services از جمله شرکت های پیشروی این کشور که سابقه حضور در طراحی ناوهای هواپیمابر کلاس ملکه الیزابت، ناوشکن های تایپ 45 و ناوهای محافظ تایپ 31 را دارد طرح یک زیردریایی دیزل الکترونیک سنگین به وزن حدود 3500 تن به اسم کلاس Vidar-36 را رونمایی کرد که توانایی حضور در ماموریت های طولانی در اقیانوس ها و ماندن یک سره به مدت 4 هفته در زیر آب را داشت و از موتورهای سری BLDC به قدرت 6 مگاوات استفاده می کرد.

 این زیردریایی در حقیقت یک واسط بسیار سنگین برای پر کردن فاصله بین زیردریایی های دیزل الکترونیک سبک تر و زیردریایی های اتمی بود که عمدتا وزن آن از 5 هزار تن به بالا به حساب می آمد.

نمایه گرافیکی زیردریایی Vidar-36
نمایه گرافیکی زیردریایی Vidar-36

در هر حال به نظر می رسد اکنون جمهوری اسلامی ایران موارد بسیار زیادی را از طراحی و تولید غدیر در بحث پایه های علمی ساخت این نوع از زیردریایی های آموخته است و از حالا به بعد باید منتظر نسل جدید زیرسطحی های ایرانی یعنی فاتح باشیم که به نظر با ترکیب فناوری های BLDC و AIP یک شکارچی خاموش در اعماق اقیانوس ها باشد. در عین حال، زیردریایی که یک روز، مخالفان جمهوری اسلامی، به آب اندازی آنرا به تمسخر گرفته و قابلیت های عملیاتی اش را زیر سوال می بردند، اکنون می تواند بدون رصد و شناسایی، از زیر ناو هواپیمابر آمریکا بگذرد، توان شلیک موشک و اژدر داشته باشد و قابلیت های کف نشینی خود در خلیج فارس و دریای عمان را عیان سازد؛ همان چیزی که دهه ها بود، قدرت های غربی از دستیابی کشورمان به آن می ترسیدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 48
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    درود بر نیروهای مسلح ایران
    • IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      49 63
      داداش یکم از این موتورها اطلاعات جمع کنی بد نیستا. موتور های DC با برق مستقیم کار میکنن نه با برق متناوب که کلی چرند در مورد فرکانس و ... نوشتی.
    • IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      53 4
      امیدواریم در اینده زیردریایی 600 تنی فاتح و 1300 تنی بعثت با موتورهای واترجت و تجهیزات پیشرفته را ببینیم!
    • محمدی نسب IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      39 9
      با توجه به کاربردهای فراوان این نوع موتور در صنعت ، مقتضی است که تکنولوژی این موتورها به شرکت های ساخت وسایل لوازم خانگی مانند لباسشویی ها و آسانسور و خودرو و موتور سیکلت انتقال یابد. هم آن شرکت ها منتفع می شوند هم شرکت های که در طراحی این موتور زحمت کشیدند سود می برند معمولا صنایع دفاعی و مادر در تولید علم و تکنولوژی چند قدم از بقیه شرکت ها جلو هستند و بایستی از دستاوردها به نحوه احسن استفاده شود
    • IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      24 5
      حالا مقایسه کنین با موتور پراید
    • سعید ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      41 11
      خطاب به 10:33، داداش بهتره شما اطلاعاتت را ببری بالا ، موتورهای BLDC ، نه موتورهای DC ، واقعاً فرق این دو را متوجه نمی شی؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • :-\ AE ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      9 1
      خطاب به 10:33 عزیز شما باید مطالعتو ببری بالا،ولتاژ برق DCوارد ترانزستور میشه و بسته به نوع موتور و میزان بالشتک ها تنظیم و به ولتاژACبرای استفاده موتور تبدیل میشه
  • IR ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    100 9
    احسنت بر دستان قدرتمند و پرتوان متخصصان ایران زمین خسته نباشید دلاور مردان
    • IR ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      6 4
      با تدبیر و امید تفاوت را لمس کنید
  • عادل رسولی IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    43 6
    به نام الله.بدون کدخدا هم میشه کدخدا شد.
  • ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    14 50
    مشرق زشته مردم میفهمن
    • احمد IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      49 5
      تو که فهمیدی، بیا بگو چی فهمیدی. یه مشت آدم بدرد نخور و بی مصرف و بی خاصیت که فکر می کنید با ایراد گرفتن از کار و زحمت بقیه آدم می شید. برو کانال تلگرام بزن. ته ته عرضه تون همینه.
    • IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      27 5
      قربون دهنت احمد جون؛ خوب گفتی خداوکیلی! موشک شو که ساختیم اینا بهتره برن پوشکشونو بپشون.
  • علی IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    9 37
    ای بابا این همون موتور براشلس هست چرا اینقد بزرگش میکنید
    • بهادر IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      46 2
      بله موتور براشلس است بنده حدود 15 سال پیش در یک شرکت خصوصی روی این موتورها کار میکردم وبه نتیجه هم رسید اما با قدرت پائین. اصولا طراحی و ساخت موتورهای براشلس با قدرت بالا ارزش استراتژیک دارد.
    • امین ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      61 1
      علی آقا طوری می گی بزرگش نکنید که انگار خودت سالها کارت طراحی و ساخت این موتورها واسه زیردریایی بوده!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! بزرگی این کار به این خاطره که برای اولین بار در جهان در مورد زیر دریایی انجام شده است ، اونم با سرعت بالا که ارزش حیاتی دارد.
  • IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    54 7
    نتیجه مدیریت جهادی و انقلابی
  • ایرج IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    28 10
    مصداق بارز ما میتوانیم ؛ رویایی چند سال تمام ایرانیان برای دستیابی به قدرت بازدارنده دفاعی راهبردی. باید ایران عزیزمانم به چنان قدرت راهبردی مجهز شوده کسی جرات تفکر جسارت به آن و متحدینش محور مقاومت را نداشته باشد .
  • Ali AE ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    43 5
    مرسی مشرق از نظامی نویسی هات افتخار میکنم مشرق میخوانم
  • IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    39 8
    ایران باید به سمت سوخت هسته ای برود.
  • حقجو IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    27 10
    بر دستان همه مدیران و متخصصان جهادی و انقلابی بوسه میزنیم
  • IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    14 55
    ابگرمکن
    • ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      50 4
      دق کن
    • رامین ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      36 3
      خطاب به 10:57، همین هم امثال تو عرضه ساختشو ندارند بدبخت، برو مقاله نشریه نشنال اینترست در مورد زیر دریایی پیشرفته غدیر را بخون تا سوزشت بیشتر بشه احمق.
  • IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    24 1
    در یکی از خبرها نوشته بودید که زیردریایی های ایرانی به قابلیت شلیک موشک کروز مسلح شدن. ای کاش فیلمی هم از شلیک موشک گذاشته بشه. و انشالله قدم بعدی شلیک موشک بالستیک فاتح-110 از زیردریایی های کلاس فاتح برای نابودی دشمنان ایران در منطقه در جنگ احتمالی.
    • احمد IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      14 1
      در جریان مانور هدف قرار دادن کشتی مشابه ناو هواپیمابر، یک چنین چیزی هم نمایش داده شده. موشکی از زیر آب پرتاب شد و از آب خارج شد.
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    7 32
    باشه ما تو همه زمینه ها تو جهان اولیم تراکتورسازی هم بعد از منچستر اوله
    • حمید ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      35 1
      خطاب به 11:09، حرف مفت نزن، کسی چنین ادعایی نکرد که در همه زمینه ها اول هستیم ( هیچ کشوری نمی تواند چنین ادعایی کند)، ولی قطعاً ایران در برخی زمینه ها جزو کشورهای پیشرو جهان است، همان طور که کشورمان در زمینه نانو جزو چهار کشور دنیاست، یا اولین کشور جهان هستیم که بیوایمپلنت چشمی را ساختیم و مثالهای متعدد دیگری که در این زمینه وجود دارد، جنابعالی خیلی خودکم بین و خودباخته و حقیر هستید، همه که مثل تو نیستند، این دستاوردها حاصل زحمات جوانان نخبه ایرانی است، نه امثال جنابعالی که هیچ هنری ندارید.
    • IR ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      25 1
      آدم بشو که نیستین؛ ولی میای اینجا احمقیت و بی عرضگی امثال خودتو رو نشون میدی خودش خیلی خوبه!! بدبخت؛ دزد فلک زده بی عرضه بی لیاقت خارجیها همه کارت! در یک کلام خاک برسرت و تمام.
  • عبادالله IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    15 3
    سلام ملت بزرگ ایران بدانید که می دانید ایران 8سال بدون این تجهیزات در برابر شرق غرب واعراب نمک نشناس به خصوص عربستان کویت و......... ایستاد علت این ایستادکی هم دنیا پرست نبودن بود برای بدست آوردن قدرت هدفشان وسیله را توجیح نمی کرد هم راست هم چپ
  • IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    26 4
    پشنهاد می کنم ارتش به تولید خودرو دست بزند تا شر خودروسازهای نا اهل از مردم کنده شود
    • IR ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      5 4
      به این راحتی ها که نیست یه چیزی مثل محاله اخوی؛ اینها تو قدرت دولت و مجلس هست که از رده خارجشون کنن! خواهشا از هرکسی اون چیزی رو بخواید که براش تعریف شده نه اینکه چون نظامی ها دارن تو زمینه خودشون خوب کار میکنن پس بقیه جاها هم میشه!
    • IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      6 2
      اونوقت اینا کجا برن دزدی .....
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    2 15
    فکر کنم تسلا اومده ایران داره از نوع روی موتر متناوب و براشلس کار میکنه
  • مهماندار هواپیما IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    20 3
    باید موشکهای الکترو معناطیس هم بسازیم
    • IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
      3 20
      بشقاب پرنده با سرعت بالاتر از نور بهتره
  • مهدی IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    13 1
    این موتورها نیاز به درایو الکترونیکی دارند حسن بزرگشون وزن و اندازه هست و عیب هم قیمت زیاد هست امروزه خیلی فراگیر شدن در انواع پهپاد دوچرخه تا ماشین استفاده می شوند
  • طاهروند IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    9 1
    دستتان طلاست . امااینکه نوستراداموس فراماسون بوده بهل تابعد ! برداشتی اسلام گرایانه ازپیشگوییهای نوسترا داموس کتابی است که مطالعه کردم . اوازناوگانی سخن میگویدکه درخلیج فارس پودرمیشود ! آمریکاییهاکه اعتقادشان به اوازانجیل یوحناهم بیشتراست بترسندکه ایران هرگز شوخی نمیکندو ندارد !
  • IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    6 20
    لاف ناشتا
  • IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    12 2
    نیاز به موتورهایی داریم که با سوخت هسته ای کار کنند مثل برخی کشورها
  • هزار IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    18 2
    خدایا همه نیروهای انقلابی که در همه عرصه ها گل میکارند حفظ فرما و لیبرالها غرب گدا و فاسد را اگر قابل هدایت نیستند از کشور ما فراری بده آمین.
  • ali IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    13 1
    این آخرین غدیری بود که ساخته شد. از سال های بعد نسل جدید فاتح با سیلوهای عمود پرتاب کروز تکثیر می شود. نمونه اول ساخته می شود و نمونه های بعدی سریع تر آماده می شوند
  • حسن IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    3 2
    افرین بر شما .
  • IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    4 4
    ایران باید مازاد نفتی که مشتری برایش ندارد به چین و روسیه بصورت رایگان تحویل داده در عوض تکنولوژی تسلیحات پیشرفته را خریداری نماید
    • US ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۳
      1 1
      اونا هم گفتن چشم بیا نفتت رو بده ما هم تکنولوژی ساخت سلاح بهت بدیم
  • علی IR ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    4 11
    از نظر من کپی کاری هیچ ارزشی نداره چه برسد به اینکه آدم بش افتخار کنه، ما باید به اصلمون برگردیم، انسان دوستی، راستگویی، محبت و ...
  • لعنت بر سبز و بنفش IR ۲۳:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۲
    7 3
    هرجا مدیریت دست مردان انقلابی و بی ادعا بوده به سطوح بالای تکنولوژی و در حد چند کشور اول دنیا رسیدیم و هرجا مدیریت دست غربزده های پرمدعا و هوچی گر بوده هنوز در سطح قاجارها هستیم... مردم در انتخابهاشون بیشتر دقت کنن...
  • IR ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۱۳
    12 2
    خون شهدا بی ثمر نیست این وعده خدواند است که بهترین وفا کننده به عهد است

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس